A könyvtár minden beiratkozott egyetemi polgár (jogviszonnyal rendelkező hallgató, oktató, dolgozó) részére úgynevezett proxy szolgáltatást biztosít. Ennek segítségével lehetőség van akár otthonról is elérni az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont által előfizetett adatbázisok tartalmait. Ez kétféle módon, csak könyvtári, illetve központi egyetemi proxy szolgáltatás keretén belül valósulhat meg. Noha az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont által előfizetett adatbázisok tartalmait 2014 előtt, 2013. december 31-ig még EHA-kód azonosítású proxy-szolgáltatás keretein belül lehetett elérni, 2014-től az azonosítás már kizárólag olvasójeggyel történik, ezért igénybevételéhez feltétlenül szükséges az érvényes olvasójegy megléte az egyetemi könyvtári hálózat valamely könyvtárában. Amennyiben ez adott, úgy a beiratkozott egyetemi polgárok (jogviszonnyal rendelkező hallgatók, oktatók, dolgozók) a lenti videós útmutató segítségével beállíthatják úgy a böngészőjüket, hogy a könyvtári proxy-n keresztül elérjék a tartalmakat.

Jelenleg sokféle szkenner kapható a piacon, ezért nem tudhatjuk, hogy a munkahelyünkön éppen melyik fajtájával találkozunk majd. Azonban nem kell megijednünk, hiszen a szkennerek kis eltéréssel, de nagyjából mégiscsak azonos módon működnek. Általában a kisebb irodai munkahelyeken az asztali A/4-es síkágyas lapszkennerek a legelterjedtebbek, vagy a multifunkcionális szkennelő/fénymásoló/fax/telefonok.
10 perces kurzusunkban egy irodai asztali szkenner példáján bemutatva sajátíthatjuk el a legalapvetőbb ismereteket, annak érdekében, hogy a későbbiekben akár más szkennertípusokkal is könnyedén megbirkózzunk.